vineri, 27 mai 2011

Despre diva intelectuala

Asa cum spuneam intr-o postare anterioara, vedeta din Romania este, neaparat, multilateral talentata si pe masura ce isi descopera noi si noi talente, constata cu simplitate ca devine omniscienta. Si pentru ca, mai presus de toate, vedeta este un om bun si generos, trebuie, dar trebuie sa impartaseasca din experienta ei de viata cu noi, umilul public anonim.
Cazul de fata este cealalta diva, M.R., diva absoluta, mai diva decat Zana, fiindca ea e fata rea, ea nu prezinta drept antemergator calitatea ei de mama, ci cea de intelectuala cu iubit mai tanar. E o abordare diferita, ceea ce e bine. Pe alocuri.
M.R. si-a lansat a treia carte din cariera. Stiu, suna halucinant ca cineva ca ea vinde trei carti as we speak. Cine este M.R. de scrie carti? Cum cine? O vedeta. Cartile ei fac furori si starnesc furtuni la standurile de profil, vanzarile depasesc orice tiraj imaginat vreodata in Romania (50 de mii de bucati, heeei!!), fetele se reped innebunite sa cumpere pretiosul document, sperand sa afle din paginile sale cum sa te mariti cu un milionar.
Insa ceea ce frapeaza aici este, iarasi, autosuficienta autoarei, credinta ei verbalizata ca ea este scriitoare, lipsa de eleganta cu care trateaza cele scrise de ea ca pe informatii vitale pe care publicul trebuie sa le detina si, mai ales, declaratia absolut naucitoare dintr-un ziar: "Imi place sa ma joc cu mintile oamenilor". Genul acesta de declaratie tradeaza convingerea autoarei ca, in primul rand, are capacitatea intelectuala atat de vasta, IQ-ul atat de mare si talentul atat de subtil incat nu numai ca intelege perfect si fara urma de ezitare "mintile oamenilor", ci se si joaca dupa bunul sau plac cu ele. Cu alte cuvinte, se situeaza apriori intr-o pozitie superioara, de demiurg nebun si sexy (sic!) de unde nu numai ca are acces la creierele bietilor muritori, dar face si ping-pong cu ele. Si atentie! Declaratia ar fi putut fi benigna daca s-ar fi limitat la mintile cititorilor ei, insa generalizarea asta tampa presupune credinta ei ca, la o adica, daca ma apuc eu sa-i citesc cartea sau, sa zicem la intamplare, vreun prieten mai dezghetat, ne face varza creierele, ne amesteca neuronii la blender, ne face catecolaminele pasta de mici, iata provocarea, nu-i asa ca acum merg sa cumpar cartea ca sa vad daca e asa si, eventual sa demonstrez contrariul?
Citesc articolul si ma enervez, insa ma calmez repede, in fond ce asteptari pot avea? Asteptarile mele presupun ca atunci cand te apuci sa scrii ai in permanenta langa tine cenzura bunului simt si a ridicolului, cand publici si apari la TV in postura de autor cu vanzari care sfideaza marii creatori de literatura, astept sa vad ca ai o mica rezerva, ca recomanzi scrierea ta celor care vor sa se distreze sau sa nu se plictiseasca in metrou, nu "oamenilor" in general, astept sa vad modestia unui autor care spune "hei, eu atat pot oferi, ma bucur sa cred ca exista oameni carora cartea mea sa le dea ceva ce au nevoie". Asta astept de la o doamna care nu e nici Cartarescu si nici Plesu (exemple alese la intamplare).
Deschid televizorul. E ora 9 dimineata si la Razvan & Dani a venit doamna. O face pe scriitoarea, isi lauda desantat opera, vorbeste interminabil despre ea, se autociteaza cu tupeu, pe coperta este o poza cu (cine oare?) ea, sexy, rochie cu spatele gol ca sa-i vedem tatuajul, normal. Are o rochie mulata roz, gesticuleaza excesiv numai cu mana pe care are saptesutedouazeci de bratari, ca sa le vedem. Face caz de toate cele trei carti pe care le are, la intrebarea "te consideri scriitoare?" nu raspunde cu falsa modestie, asa cum ma asteptam, ci raspunde evaziv si penibil ca fiecare om e liber sa o creada orice, din seria "scriitor", "autor" sau - atentie! - "vedeta care scrie carti". Deci saluuut, sa nu uitam ca in primul rand sunt o vedeta, una speciala, femme fatale, motociclista - ca sa nu fie la fel ca rivala ei, ci sa se pise pe ea cu 100 la ora - mama (pai nu?), fosta nevasta de milionar (mai tineti minte ce caz facea ea la divort, dupa ce s-a prezentat ipocrit cu barbac-su de mana iar apoi l-a balacarit gospodareste peste tot, ca el este milionar? Cum punea ea accent pe aceasta insusire a lui, ca toati fetili din popor sa nu cumva sa nu stie acest detaliu...), si acum, iata, scriitoare! Urmatorul pas este sa scoata un album de muzica. Sau asta e in loc de...adica la 20 si ceva de ani scoti album, la 30 carti, iar la 40 va jur ca scoate dvd cu gimnastica de premenopauza. A! Si sa nu uitam de magazinul de haine pentru copii, asa cum are si madam Marin.
La finalul emisiunii insista sa citeasca un text din carte, citeste zambind usor si autosatisfacut, alaturi de ea o asculta serios si indragostit iubitul ei, usor incurcat de postura sa uncool dar asta e, ne sustinem reciproc...
Cartea pare a fi de un cacat absolut si stiu ca va sparge toate recordurile de vanzare. Dar e numai parerea mea.
Va salut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu