miercuri, 20 ianuarie 2010

Femeia corporatista

Corporatista romana nu e precum corporatistele din filmele americane, asa cum si-ar dori ea. Cand se trezeste dimineata, ea nu intreprinde activitatile din filme: mic dejun sanatos, cu sucuri naturale din fructe si paine prajita, jogging prin parc o ora, dus rapid, imbracat business-chic, urcat in masina chic, conducand chic in timp ce rezolva probleme urgente prin telefonul de serviciu - de asemenea chic -, ajuns la biroul din centru cu panorama, asistenta inmaneaza cateva post-it-uri cu mesaje urgente, cafea intr-o mana si poseta in alta, margele, parfum, plete in vant, tocuri, vocabular, importanta... Nu. La noi nu e asa. Corporatista romana are un mare defect: e romana. Nu romanca. Romana.
A noastra este o fata de la tara sau din provincie, care a muncit pe branci ca sa ajunga corporatista si acum incearca sa tina pasul cu fitele de multinationala. Corporatista romana are o carte de vizita cu denumire englezeasca, are target, time-sheet si meeting si respecta cu religozitate procedurile. Intr-o corporatie n-ai mama, tata sau lege. Ai proceduri. Te-ai impiedicat in fata biroului CEO-ului? (pun pariu ca multi habar n-aveti de la ce vin cele 3 majuscule :D) Vezi ce zice procedura. Ti-a venit ciclul la birou? Pune mana pe procedura! Ti-e foame in afara orei in care iti poti lua pauza de masa? Pai vezi? N-ai respectat procedura.
Corporatista trebuie sa salute toti colegii cu care se intalneste, chiar daca ei numara trei mii de suflete si probabilitatea sa te mai intalnesti a doua oara cu unul din ei este la fel de mare ca aceea de a fi rapita de extraterestri in timpul sedintei de BoD.
Corporatista ajunge dimineata la birou cu 30 de mnute mai devreme decat e necesar (lasa, la pontaj o sa se vada). Urca in liftul metalic si se posteaza strategic in fata oglinzii imense din interior. Desi liftul e plin, ea se studiaza. Mai intai discret, cu coada ochiului. Apoi observa panicata ca bretonul ar merge putin aranjat si se intoarce cu tot trupul la oglinda. Mda, din fata e ok, din profil ar mai merge putin umflat, stai ca si spranceana e putin rebela. Mai saluta pe cineva, schimba cateva amabilitati plictisitoare. Mai trage o privire de ansamblu, isi aranjeaza fusta, se admira din profil, ok, am ajuns la 9. Merge direct la computer, fiindca e foarte importanta ora la care il deschizi, se vede "acolo". Apoi merge la baie, sa se machieze. Doar nu era sa piarda vremea acasa... Speed stick, crema, fond de ten, rimel, ruj, fard, blush... In timpul acesta apar colegele, care o complimenteaza gratuit si neconvingator: ce frumoasa bluza ai! (aiurea, e complet banala, dar e frumos sa fii amabil cu colegii - scrie in procedura), uau, cerceii tai sunt SU-PERBI! etc. Corporatista noastra simte ca e pe drumul cel bun, self-esteem-ul creste precum cozonacul in cuptor. Mai ramane sa rezolvam chestiunea cu igiena: la toaleta e curat, miroase a flori, insa corporatista e o tipa intransigenta cand vine vorba de igiena (in definitiv, un cuvant de-al ei poate concedia o femeie de serviciu) si nu permite nicio abatere de la precautiile obisnuite. Fata ia un servet de hartie si paseste catre toaleta. Pune servetul pe maner si deschide usa, arunca scarbita servetul la cos, isi face treburile, ia o bucata de hartie igienica de care se va folosi la iesire. Chiuveta!!! Se spala tacticos si insistent cu mult sapun (ai dreq microbi), ia un nou servetel cu care deschide usa toaletei, tine usa cu piciorul si, in sfarsit, reuseste sa iasa din cocina!! Acum e pregatita pentru o noua zi in care va demonstra sefilor ca nu au gresit in privinta ei. Va sta lipita de computer 8-9-10 ore si 12 daca e necesar, pentru ca ea e loiala, proactiva, are initiativa, spirit intreprinzator. Va sta drepti in fata sefului, va rade neconvingator la glumele lui obosite, isi va da telefonul pe silent, nu va manca, nu va merge prea des la toaleta si, cel mai important, va sta 2 ore peste program. Seful vede.
De mentionat ca femeia corporatista exista, se misca liber printre noi, e semidocta, face greseli grosolane de exprimare si scriere, nu-si cunoaste meseria aproape deloc, insa e pe drumul cel bun. Va imbatrani pe tastatura si va visa ca moare si ajunge in raiul corporatistelor unde seful ii va oferi snurul de comandanta de detasament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu