duminică, 24 ianuarie 2010

Femeia feminista

Stiu, sintagma din titlu vi se va parea usor pleonastica, la prima vedere, dar va asigur ca nu este. Nu e neaparat necesar sa fii femeie ca sa fii adept al feminismului. Precum nu este obligatoriu sa fii barbat ca sa ai manifestari misogine. Ce spune DEX-ul despre feminism? "Miscare sociala care sustine egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul in toate sferele de activitate." Din pacate, feministele din jurul meu sau cu care am avut vreodata un contact oricat de firav, nu s-au limitat la a sustine doar egalitatea in drepturi a femeilor cu barbatii. Fetele astea, de obicei urate, inculte, singure si triste, confunda feminismul cu misandria si, uneori, dau senzatia ca nu sunt decat niste lesbiene reprimate. Imi vine sa le intreb si eu ce fenomen il determina pe celalat: esti feminista fiindca nu te doreste niciun barbat sau invers? (Asta ca sa parafrazez una din replicile mele preferate din Little Britain, episodul in care Marjorie o are invitata la clubul Fat Fighters pe Rosie O'Donnell si o intreaba: "are you fat because you're a lesbian or are you a lesbian because you're fat?").
Nefemeie fiind, vad lucrurile diferit: cand te nasti femeie, e destul cate neajunsuri vin la pachet cu asta, e destul ca atarna permanent asupra ta prezumtia de inferioritate intelectuala, trebuie neaparat sa te faci feminista ca sa inlaturi orice indoiala in privinta asta? Desigur, mai suspectez si interventia unei comoditati aici, e mai simplu sa te dai feminista, asta iti scuza toate lipsurile tale ca femeie, iti scuza aspectul fizic neglijent, imbracamintea androgina, lipsa preocuparilor practice (si fermecatoare, as zice eu), lipsa tandretii, a sensibilitatii si a vibratiei la lucrurile frumoase ale vietii, lipsa intuitiei si a fragilitatii asumate si cate alte subtilitati ale sufletului feminin, care s-ar putea revela ca acel "je ne sais quoi", ca eternul "etern feminin" fara de care nu esti femeie pe de-a-ntregul. Si atunci, in loc sa exersezi feminitatea, sa o explorezi, sa te bucuri de ea si, la randul tau, sa-l bucuri pe cel de langa tine, tu o elimini complet din viata ta, alegand sa crezi ca atitudinea care te face femeie te frivolizeaza si tu nu esti o frivola, tu esti o “femeie feminist”, fiindca ai facut o facultate (asta am auzit-o pe bune de la una care a spus ca ea nu gateste pentru El, fiindca "n-am facut facultate ca sa stau la cratita", ca si cum cele doua s-ar exclude reciproc in loc sa se completeze intr-o fantezie culinaro-intelectuala accesibila doar femeilor superioare.)
Iata ce cred eu: o femeie care evita activitatile tipic feminine nu face altceva decat sa-si nege esenta care o face, in mod inconstient, dezirabila in ochii mintii barbatului. Mana sigura a femeii care stie sa amestece aromele pamantului, zamislind astfel hrana - materie primordiala si esentiala biologiei noastre - este mana care, cu tot atata precizie, va sti sa mangaie sexul viril infierbantat, va sti sa-l atinga pe barbat tandru si totodata electrizant acolo unde doar intuieste ca trebuie ca barbatul sa fie atins, va cunoaste la perfectie (desi nu a invatat-o nimeni niciodata) dansul intuitiv al imperecherii, va sti sa alterneze mangaierea tandra cu muscatura obraznica si va intui cand e momentul sa incetineasca ritmul sau, dimpotriva, sa-l accelereze. Femeia asta stie sa aline la nevoie, boala sau necaz; o mana de femeie mica, moale, dar ferma, pusa pe fruntea barbatului suferind, slab, vulnerabil, care se abandoneaza sub mangaiere, este exact esenta feminina pe care cealalta esenta, cea masculina, o cauta instinctiv. A-ti nega acest dar este echivalent cu negarea feminitatii pure, feminitatii arhetipale, acea energie feminina, imuabila, care ii face pe barbati sa nu inteleaga de ce pot fi atrasi, inexplicabil, de o femeie aparent banala. A pierde aceasta putere, de fapt a ii ignora existenta in mod intentionat, este in aceeasi masura un pacat - prin refuzul de a oferi barbatului tau ceea ce isi doreste cel mai mult, cel mai nerostit, esenta ta feminina concentrata, inexplicabila, dulce si extatica totodata - si o dovada a prostiei. Ceea ce pierde o femeie prin neacceptarea esentei sale arhetipale, prin sacrificarea acesteia de dragul aparentei sociale (care oricum nu e satisfacuta fiindca nu reuseste sa fie dusa la desavarsire, frustrarea inconstienta a faptului ca esti femeie impiedicand orice demers in acest sens), este imens, este totul.
Atitudinea aceasta e dovada de prostie, de egoism, de lene a trupului si a spiritului, de lipsa de fantezie, de pofta de viata si bucurie de frumos. A nu-ti manifesta plenar instinctele si inclinatia naturala care te-a inzestrat cu calitati pe care doar inteligenta si finetea spiritului te pot ajuta sa le desavarsesti, este o pierdere atat pentru femeie cat si pentru cei de langa ea. O femeie care se neaga pe sine este nu numai o partenera de viata de calitate inferioara, dar si o mama fara calitati, inclinatii si instincte materne, o fiica ce dezamageste si, nu in ultima instanta, o amanta deplorabila.
Am I makin' myself clear? :)

3 comentarii:

  1. Interesant. Societatea contemporana militeaza pentru egalitatea completa, paroxistica si absoluta intre sexe. Aceasta egalitate poate duce in unele cazuri la situatii paradoxale pentru ca, nu-i asa, corectitudinea politica statueaza egalitatea. In concluzie orice face un barbat TREBUIE sa o faca si o femeie. Unde duce asta ? Simplu: la excluderea tuturor atributelor barbatesti/femeiesti pentru a nu crea animozitati. Avem de-a face cu fiinte si nu sexe. Cum sa spun mai simplu? Egalitatea este cel mai periculos concept. A spune ca suntem egali din nastere e ca si cum ai spune ca Cioran este egal cu Ghoergiu-Dej, cred ca feminismul spune in alte cuvinte cam acelasi lucru si asta este periculos pentru orice societate normala unde chiar vrem sa avem valori si repere. Atat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa, pe scurt, nu sunt de acord:)))
    In primul rand ca feminismul adevarat valorizeaza tocmai diferentele despre care vorbesti, acest "etern feminin", ceea ce face femeia femeie.

    Cat despre rolurile in familie, aici iar te contrazic: o relatie functionala nu e aceea in care fiecare isi asuma un rol si ramane blocat in el (victima-atacator, mama-copil, etc.), ci aceea in care rolurile alterneaza.
    Asta e de fapt cheia succesului unei relatii, asta face sa evite frustrarile, nemultumirile, si asigura mai sus amintita egalitate in drepturi.
    Si eu am dreptul sa fiu rasfatata ca un copil, tandra si iubitoare ca o mama, salbatica etc.:)

    Asa cum rolurile se impart in relatie si alterneaza, asa ar trebui sa fie si in societate, evitandu-se astfel idei de genul "locul femeii e la cratitza", sau "barbatii sunt cei mai buni bucatari" (ca tot eram la capitolul culinar).

    Cei care cred in impartirea asta "ancestrala" a rolurilor, in femeia-arhetipala (vezi ca faci confuzie cu ideea de MAMA) pica intr-o capcana care nu face decat sa produca frustrare.
    Astfel de oameni cred ca un barbat n-ar trebui "sa-si puna fusta" si sa stea acasa cu copiii, in timp de femeia lui munceste (si aici l-am citat pe-un distins individ), sau cred ca femeia tre sa stea la cratita sau ca nu trebuie sa porti pantofi fara toc, sau ca trebuie sa ai mereu coc, sau niste stie ce alte obsesii... Ca asta si sunt: niste fixatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceasta postare (sper sa fi inteles bine) vorbeste in primul rand despre conceptul social romanesc si contemporan al feminismului. Acel curent care se propaga pe la TV sau radio care de cele mai multe ori nu are nimic in comun cu ideea sau conceptul de la care s-a pornit. Curentul sustinut de exmplare jalnice, patetice care in loc sa amplifice ideea de feminism mai rau ii dauneaza. Asa cum "mironosita" si-a pierdut intelesul in limbajul cotidian asa se va ajunge ca feminism sa-si piarda sensul. Restul e dezbatere.

    RăspundețiȘtergere